Lokale til leie:

Strandgaten 18: Ledige lokaler i ærverdige Kroepelienhuset

Plantegning fra et av lokalene som etterhvert blir ledige. Fasade ut mot Strandgaten og Jon Smørsgate - 3 etasje
Planskisse "rålokale" i byggets 3. etasje med langside/fasade mot Strandgaten, klar for innredning av ny leietaker
Dette er et mindre kontorlokale med vinduer/fasade mot Valkendorfsgaten

Kroepelienhuset

Nøkkelinfo

Type lokaler: Kontor
Areal:
200 - 900 m²
Etasje: 3.
Byggeår: 1931
Renovert år: 2023

Fasiliteter

  • Heis

    Om eiendommen

    Unik og sjelden mulighet for å skaffe seg et nytt hjem for bedriften i det vakre Kroepelienhuset. Stort lokale som kan tas i bruk slik det er, og et rålokale (nedstrippet, og klart for en ny tid!), lokalisert i 3 etasje. Her er det mange muligheter for virksomheter med behov for 200 kvadratmeter og opp til 900 kvadratmeter. Se ellers vedlagte plantegninger.

    Så – hvorfor vurdere Kroepelienhuset?
    Dette vakre bygget med særdeles sentral beliggenhet har tålt tidens tann svært godt. Beliggenheten har i alle år vært en favoritt for advokater som alltid har gått ut via byggets bakside, og hatt urimelig kort vei til Tinghuset. Og for andre leietakere er beliggenheten og bygget i seg selv noe som har bidratt til mange svært lange leieforhold.
     
    For bygget er en perle i Bergen sentrum, og har bevist sin kvalitet gjennom snart 100 år. Selv den delen av byggets kjeller som står under havnivået i Vågen har siden oppføringen vært tett som en ubåt. Så tørt har det vært i sokkeletasjen at et trykkeri som holdt til her for mange år siden måtte tilføre fukt til luften – i Bergen!  

    Dette understreker mer enn noe annet kvaliteten i materialer og utførelse som vi i dag på ingen måte kan ta for gitt.
    Bygget ligger fortsatt majestetisk anlagt i Strandgaten med sitt særegne inntrukne hjørne, og danner en liten plass foran byggets hovedinngang i krysset Jon Smørsgate og Strandgaten. Herfra er det adkomst til det særegne og ovale trappehuset belagt med steinheller, der også heisen er en del av den autentiske opplevelsen av ny-klassisme på sitt beste.
     
    Hvis du har som et ufravikelig punkt i din kravspekk at bygget som huser dine nye lokaler skal ha en stor felles kantine så er dette ikke huset for deg. Men du kan få plass nok til å ha utmerkede kjøkken/spisefasiliteter. Og, rett utenfor hovedinngangen finner du en av byggets leietakere på gateplan; nemlig Colonialen Fetevarer. Der anbefales det et lite besøk i ny og ne, både fordi maten smaker himmelsk, og fordi det er godt naboskap å si hei til hverandre.
     
    Trenger du, eller ønsker du nye lokaler til bedriften? Betyr beliggenhet og adkomstmuligheter for dine ansatte og kunder mye? Om svaret er  ja  så bør du sjekke ut mulighetene her først.

    Husets eiere er svært fleksible og imøtekommende når det gjelder ønsker og preferanser til deg som ny leietaker.
    Om du har lyst til å sparre litt med oss vedørende din bedrift sine ønsker/behov og mulighetene her anbefaler vi at du tar en prat med oss i Kvadrat.  Så avtaler vi en tid for en prat og en felles runde på Kroepelienhuset.

    Les gjerne videre om du ønsker å lære litt om byggets fascinerende historie!


    Litt av Kroepelienhusets historie

    I 1916 ble omkring 400 eiendommer i sentrum lagt i aske, og det tok mange år før sporene etter den store brannen var borte.

    I årene etter brannen lyktes etter hvert Trygve Kroepelien å erverve et samlet tomteareal mot Strandgaten på vel 1300 kvadratmeter; både gjennom en overdragelse fra sin eldre bror Bjarne Kroepelien og gjennom egne tomtekjøp. 

    På slutten av 1920-årene gikk det naturlig nok tregere med gjenoppbyggingen, og det var ikke enkelt for kommunen å få omsatt de ledige tomtene.

    Trygve, som hadde planene klare for et bygg på 6 etasjer fikk ikke gehør for dette av kommunen som behandlet byggesaken.
    Det var hans kommende svigerfar, forhenværende statsråd Frederik L. Konow, som kom med løsningen til slutt.

    Han var nemlig formann i Bergen Kringkastingsselskap As, og trengte mer plass og bedre arbeidsforhold for selskapets ansatte. Med Konow og Kringkastingsselskapet med på laget gikk søknaden gjennom.
     
    I 1929 startet grunnarbeidene, og Kroepelienhuset ble offisielt åpnet og innviet i april 1931, etter å ha reist seg som en Fugl Fønix ut av asken i det brannherjede området.

    NRK overtok kringkastingsselskapet etter et par år, og det ble totalt 40 år med kringkastingsvirksomhet i bygget, foruten et ellers gryende liv både i og utenfor Kroepelienhuset i årene som fulgte.

    Skipsgulv i ordets rette forstand
    Som en nevneverdig kuriositet kom Trygve over ei britisk seilskute som lå til opphugging i Stavanger.

    Han hadde bestemt seg for å satse på kvalitet, også når det gjaldt gulvene inne i bygget. Han må ha fått skuta til en god pris, siden han omtalte handelen som en av de beste han noen gang hadde gjort.

    Det var nemlig teak-dekket på skuta han hadde falt pladask for. Dekket ble demontert, og sendt til et høvleri i Lillesand før stavene ankom Bergen.

    Selve monteringen av gulvene var også svært ukonvensjonell. I stedet for å stifte stavene til underlaget ble de i stedet limt på varm asfalt. Dette har vist seg å tåle tidens tann svært godt.

    Gulvene er akkurat like flotte i dag som over 90 år siden. Du kan se gulvet avbildet i annonsens bildeseksjon.

    Beliggenhet

    Hovedinngang på hjørnet av Jon Smørsgate og Strandgaten. Svært sentral og attraktiv beliggenhet.

    Adkomst

    Enkel adkomst med bil (parkering i Klostergarasjen eller i Markeveien), buss og Bybane.

    Standard

    Noen av de ledige arealene er å betrakte som "rålokale", klare for å innredes i henhold til ny leietakers ønsker og preferanser.